Fantin taakse kätkeytyy monta merkitystä

Koko perheen satunäytelmä Putte-possu ja Fantin aarre on saanut inspiraationsa raahelaisesta tositarinasta, joka perustuu perimätietoon. Felix Onkan kirja Tarinoita Raahesta ja lähiympäristöstä kertoo, että Henrik Sovio soudatti itsensä rengillään Fantin saareen 1900-luvun taitteessa suurehkon kirstun kanssa. Mantereelle hän palasi ilman kirstua, jossa kerrotaan olleen kolme kuparikattilaa täynnä rahaa.

Putte-possu ja Fantin aarteessa Putte ystävineen lähtee etsimään Fantin aarretta mantereelle ajautuneen kartan avulla. Raahen Pikkulahdella esitetyssä näytelmässä poppoo törmää Fantti-nimiseen elefanttiin, joka on ajautunut Intiasta Fantin saareen.

Lähinnä kirjallisuudessa käytetty ruotsinkielinen sana fant tarkoittaa kulkuria. Merkitys tukeekin näytelmän sanomaa erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä sekä elefantti-Fantin roolia muukalaisena Raahessa.

– Näytelmän aihe on ajankohtainen. Maahanmuutto kasvaa ja ihmiset joutuvat yhä useammin vastakkain erilaisuuden kanssa. Meidän jokaisen on tärkeää opetella suvaitsevaisuutta, tuottaja Marita Tuhkala sanoo.

Intiasta Raaheen ajautunutta elefantti-Fanttia näytelmässä esittää Samuli Karvonen, jolle haasteellinen ja suuri rooli oli ensimmäinen kesäteatterikokemus.

– Fantin roolista sai aika hyvän kuvan jo käsikirjoitusta lukemalla. Fantti on
lähes joka kohtauksessa hieman erillään muista fyysisesti ja henkisesti. Monologeja tulikin harjoiteltua muita kohtauksia ankarammin, Karvonen kuvailee.

Vielä näytelmää näkemättömille on tiedossa iloinen uutinen. Putte-possu ja Fantin aarre saa kaksi lisänäytöstä, jotka esitetään sunnuntaina 26.7. klo 13 ja 16. Virallinen viimeinen näytös esitetään perjantaina 24.7. klo 18. Lippuja lisänäytöksiin voi ostaa portilta.

Lisätietoja:
Marita Tuhkala
puh. 044 0220597