NIMI ON ENNE – VAI?

Vanha latinankielinen sanonta kuuluu: Nomen est omen – Nimi on enne. Ystäväni sisko sai Pariisissa viikko sitten pojan, jonka nimi herätti hilpeyttä. Kun kuulin nimen ensimmäistä kertaa, reaktoni oli seuraava: tämän nimisestä henkilöstä tulee taatusti a) rock-tähti b) taiteilija tai c) muuten vaan hänen nimensä tullaan muistamaan.

Eihän se tietenkään niin mene. Ei kaikilla tarvitse olla erikoista nimeä, että olisi erityinen. Jokainen on, koska jokaisella on oma nimi. Useimmiten nimiin kuitenkin liittyy jokin tarina, tunne tai historia. Jotkut kansat uskoivat, että nimi ja sielu ovat yhtä. Silloin haluttiinkin siirtää esimerkiksi isovanhempien nimet lapselle, joka kantaa sitten tulevaisuudessa perimää mukanaan ihan konkreettisesti nimen tasolla. Joskus annetaan nimi jonkun esikuvan perusteella. Joskus siksi, että nimi kuulostaa kauniilta lausuttaessa. Esimerkiksi.

Minun toiset nimeni ovat isoäitieni etunimet ja olen niistä ihan valtavan ylpeä. Tuntuu siltä, että on osa jonkinlaista ketjua, jatkumoa, jossa minulla on oma roolini ja jossa minua edeltävillä sukupolvilla on ollut omansa. Sitä on aika jännittävä ajatella. Lisäksi myös etunimeeni liittyy tarina, enkä mistään hinnasta luopuisi näistä tekijöistä.

Siksi minua on hämmentänyt eräs viime päivinä uutisissa pyörinyt otsikko. Teini-ikäinen työtön amerikkalainen poika päätti myydä oman nimensä tienatakseen rahaa. Calvin Gosz vaihtui Verkkokauppa Comiksi. Jostakin syystä minua hämmentää suunnattomasti ajatus siitä, että joku olisi valmis myymään vanhempien hänelle antaman nimen muutamalla tuhannella eurolla. Eikä vähiten edellämainitun kaltaiseksi mainoslauseeksi. En edes viitsi alkaa purkaa yksityiskohtiin, miksi minua hämmentää itse ostajan, Verkkokaupan toiminta.

Toisaalta Calvin on saanut tempauksellaan paljon mediahuomiota. Ja mistä sitä koskaan tietää: Ehkä viiden vuoden päästä amerikkalaisen Idols-kisan lavalla laulaa Verkkokauppa Com -niminen henkilö, joka taatusti jää ihmisten mieliin. Ainakin Calvinilla on nyt nimeensä liittyvä hämmentävä ja kiinnostava tarina kerrottavana eteenpäin. Ja kyllähän sen nimen voi onneksi vaihtaa taas takaisin, jos tulee katumapäälle – riippuen tietenkin ostajan ja myyjän välisestä sopimuksesta.

Liittyykö teidän nimiinne tarinoita, historiaa tai jänniä juttuja? Voitte kertoa tarinanne Kommentti-osiossa!

Hyvää nimipäivää tänään nimipäivää viettävälle Teuvolle!

Pihla Hintikka