SAMULI NÄYTTELEE ELEFANTTI FANTTIA

Samuli Karvonen on vasta 18-vuotias ja näyttelee Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmässä suuren roolin. Elefantti Fantiksi muuntautuva näyttelijä on kotoisin Piehingistä. Seuraavassa haastattelussa hän kertoo muun muassa lavadebyytistään Terminaattorina.

1.Kuinka päädyit näyttelijäksi Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmään?
Sain eräs aamu yllättävän puhelun Maritalta, jota en vielä silloin tuntenutkaan. Minua kysyttiin mukaan, koska yksi näyttelijä olikin jättäytynyt pois. Ensimmäisen kerran luin käsikirjoitusta jo samana iltana. Onneksi suostuin mukaan, vaikka aluksi hieman pelotti.

2. Mikä on ensimmäinen muistosi näyttelemisestä?
Esitin Terminaattoria ala-asteen joulunäytelmässä. Oli aurinkolasit ja kaikki, repliikitkin tulivat Schwarzeneggermaisella dynaamisuudella. Kyllä, se oli oppilaiden kirjoittama näytelmä.

3. Mikä näyttelemisessä on parasta?
Yleisön reaktiot ja palaute. Tulee hieno olo, jos edes yksi katsoja nauttii esityksestä. Lisäksi näytteleminen irrottaa ihmisen arjesta, vaikka vain hetkeksi kerrallaan.

4. Jännittääkö näytteleminen koskaan?
Ennen esitystä jännittää AINA. Jännitys kuitenkin häipyy lavalle noustessa. Jännitys ei kuitenkaan ole pelkästään negatiivinen tunne, vaan siitä voi myös nauttia. Näytteleminen ei ole näyttelemistä ilman jännitystä.

5. Mikä tekee näyttelijästä hyvän?
Kyky antautua taiteelle, upota rooliinsa täydellisesti ja muuntautua toiseksi ihmiseksi (tai vaikka eläimeksi). Hyvä näyttelijä osaa myös improvisoida ja hänellä on omia ideoita.

6. Kun et näyttele, mitä teet?
Rumpujen soittaminen on minulle jotakuinkin yhtä tärkeä ja pitkäikäinen harrastus kuin näytteleminen, ja musiikki on muutenkin aina mielessä ja kaveriporukan puheenaiheena. Tykkään myös katsella vanhoja elokuvia yksikseni, sillä hyvä elokuva ikääntyy kuin hyvä viini. Paras yhtye on Iron Maiden ja paras elokuva Taxi Driver.

7. Mitä mieltä olet Putte-possusta?
Putte on sika, mutta Puttea ei kuitenkaan syödä jouluna, koska hänellä on vielä monta seikkailua jäljellä. Putte jaksaa olla iloinen aina, myös lama-aikana.

8. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Varmaankin opiskelen vielä silloin, mutta eihän elämässä voi koskaan tietää tapahtuu seuraavaksi. Ehkä viljelen viinirypäleitä Chilessä, tai ompelen farkkuja Kiinassa.

9. Entäpä Putte-possun?
Putte on varmasti kaikille tuttu viimeistään viiden vuoden kuluttua. Ja sekös Putelle passaa.

10. Mitä sanoisit heille, jotka vielä harkitsevat, ostaako lippu Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmään?
Fantin aarre on teatteria koko rahan edestä!

Pihla Hintikka