KYLLÄ SEIKKAILULLE

Näin jokin aika sitten Jim Carreyn tähdittämän elokuvan Yes Man. Viihdyttävä komedia kertoi miehestä, joka oli tyypillinen pessimisti. Kun hänen oli yhtäkkiä pakko sanoa kyllä jokaiseen vastaan tulevaan kysymykseen tai ehdotukseen, hän alkoi vihdoin elää. Tai no, toki komedian tähden kyllä-hehkutus kävi ylikierroksilla, mutta pohjalla oli silti hyvä pointti. Joskus kannattaa sanoa kyllä, vaikka ei tiedäkään tarkalleen, mitä sitten tapahtuu.

Helpommin sanottu kuin tehty, sanoisi joku fiksu pessimisti tähän. Elämässä on paljon arkisia asioita, joiden hoitaminen ei välttämättä tunnu seikkailulta. Siksi juuri Yes Man -henkistä filosofiaa voisi kokeilla ihan arjessakin.

Riko perinteiset arkikaavat. Tee matka vaikka tuntemattomaan ruokakauppaan, järjestä siivoustalkoot ystävien kanssa tai tiskaa astioita hyvän musiikin tahdissa. Heitä ruoan sekaan maustetta, jota et ole aiemmin kokeillut, tai etsi kokonaan uusi resepti. Pienet vaihtelut piristävät.

Lähde kävelylle, kulje outoa reittiä, soita kaverille ennemmin kuin odottaisit itse soittoa, ilmoittaudu jollekin kurssille tai puhu tuntemattomalle kadulla silläkin uhalla, että leimaudut kylähulluksi. Jos joku pyytää sinua johonkin, uskalla sanoa kyllä. Tai harkitse sitä ainakin, ennen kuin sanot automaattisesti Ei.

On totta, että jotkut kaipaavat enemmän seikkailuja, spontaaniutta ja yllätyksiä, jotka vievät jalat alta. Toiset taas haluavat tasaista arkea ilman vaihtelua tai muutoksia. Joka aamuista kahvia samasta tutusta mukista, pyöräilyä töihin, maanantaisia kauppareissuja ja keskiviikko-illan jumppatuntia. Yhdenkään onni ei ole parempi kuin toisen.

Kyse onkin omasta elämänasenteesta. Siitä, että tietää, mitä haluaa ja uskaltaa tehdä niin. Jos rutiinit ja muuttumattomuus tekevät onnelliseksi, hienoa. Mutta jos kaipaa vaihtelua, ketään ei ole pakotettu pysymään jumissa. Aina voi tehdä itse asialle jotakin. Sitä paitsi kyse ei ole joko-tai-leikistä. Ei tarvitse valita jompaakumpaa, vaan voi ottaa vähän molemmista, seikkailua rutiinien lomassa.

Seikkailu avautuu, kun uskaltaa päästää kaavoista irti. Koskaan voi tietää, mitä sitten tapahtuu. Sehän siitä juuri seikkailun tekeekin.

Kuva: YES (with Jon Nichols), 2003, Zero Degrees Art.

Pihla Hintikka