JUHANI JALAS SÄVELSI JA SANOITTI PUTTE-POSSUN NIMIPÄIVÄT

Juhani Jalas asui 1930-luvulla Raahessa ja kävi siellä koulua. Koska Juhanin isä toimi asemapäällikkönä Raahessa, perhe asui rautatieasemarakennuksessa, joka vieläkin on pystyssä.

Juhani Jalas harrasti innokkaasti musiikkia jo nuo- rena. Hän soitti saksofonia ja melkeinpä puhallinta kuin puhallinta. Koulutunneilla hän saattoi sävellellä ja sai opettajalta ankarat nuhteet. Musiikin teoriaan perehtynyt Juhani kirjoitti nuotit Putte-possun nimipäiville luultavasti jo lukioaikana Raahessa.

Toimeliaana poikana Juhani perusti Raahen keskikouluun ”Tynkäorkesterin”, jossa Esko Pietilä ja Yrjö Reinilä soittivat viulua, Viljo Tervonen flyygeliä, Juhani Jalas saksofonia ja Teuvo Pietilä huilua. Eloisa joukko esitti etupäässä marssimusiikkia.

Juhanin aloitteesta kouluun perustettiin myös sekakuoro ja ruotsin lehtori Moppe eli Clarisse Irene Hagar Malmberg yllättyi iloisesti 60-vuotispäivänään lauluohjelmasta, jonka kuoro ylpeänä esitti hänen asuntonsa ikkunan alla.

Juhani Jalaksen säveltämiä ja sanoittamia lastenlauluja ovat Putte-possun nimipäivät, Putte ja Tutte, Putte-possun auton osto ja Nimipäivät possulassa.

Juhani Jalas syntyi Raahessa 13. maaliskuuta 1915. Ylioppilaaksi tulonsa jälkeen hän opiskeli Jyväskylässä kasvatustieteitä ja Sibelius-Akatemiassa musiikkia. Hän toimi kansakoulunopettajana ennen sotaan lähtöään. Juhani Jalas kaatui jatkosodassa 1941 luutnanttina. Hänet on haudattu Raahen sankarihautaan.