Putte-possun kirjoituskilapilun satoa.

Putte-possu järjesti kirjoituskilpailun Raahen keskuskoulun oppilaille maaliskuussa 2022. Kilpailuun osallistui huikeat 110 kekseliästä ja omaperäistä kirjoitusta eri luokka-asteilta. Tässä julkaisemme ensimmäiseksi yltäneen viidesluokkalaisen Miroslawa Rolnikin kirjoituksen Putte-possun nimipäivistä. Tarina nousi kärkeen mm. siksi, että se heti alussa herätti lukijansa mielenkiinnon ja tiedonhalun. Värikkäiden vaiheiden lukemisen jälkeen kirjoituksesta jäi todella hyvä ja kiitollinen tunne, joka lämmitti mielessä pitkään.

Kuvassa voittaja Miroslawa Rolnik ja jaetulle toiselle sijalle yltänyt Nuutti Hirvonen sekä Putte-possu. Kuvasta puuttuu toisen sijan jakanut Aada Liljeroos.

Mirostawa Rolnik
Raahen Keskuskoulu 5B

PUTTE-POSSUN NIMIPÄIVÄT

Possu juoksi kadulla. On viileä ilta ja possulla on varmasti kylmä. Sehän oli juuri hypännyt veteen, kiivennyt veneeseen, soutanut veneellä rantaan ja juossut toiselle puolelle Raahea.
Possu etsii osoitetta Possulantie 42. Siinä vilahti numero 38, 39, 40, 41 ja siinä se oli, Possun mahdollinen koti. Possu astui kadulta etupihalle. Nurmikko oli siisti ja kukkapenkissä oli tulppaaneja. Possu käveli ovelle raskaasti hengittäen ja täristen.

Sisällä taisivat olla melkoiset juhlat. Sieltä kuului musiikkia ja naurua. Sitten naisääni sanoi, voi kunpa Putte olisi näkemässä nämä juhlat, olen varma, että hän pitäisi näistä nainen parahti.

Hän tietää nimeni? Putte sanoi itsekseen.
Sitten hän soitti ovikelloa. Ovi aukesi ja vastaan tuli kaunis naispossu. Naisella oli päällään sininen kesämekko. Äiti? Putte kysyi toiveikkaana. Putte, nainen kysyi ihmeissään ja riensi halaamaan Puttea. Kyynelet kihosivat Puten silmiin. Äiti, kuka siellä? kysyi tyttö, joka ilmestyi käytävään. Anne, toiveeni on toteutunut, äitipossu vastasi. Mitä täällä tapahtuu? kysyy käytävään ilmestynyt mummopossu. Putte on palannut! äitipossu hihkaisi. Melissa hyvä, minä ymmärrän, että ikävöit Puttea, mutta… Mummopossu vaikeni, kun huomasi Puten käytävässä. Miten…, Matilda-mummi, mitä tapahtuu? kysyivät yhteen ääneen viisi porsasta, jotka kurkistivat seinän takaa. Putte! he kysyivät hämmästyneinä. Sitten he kiljuivat yhteen ääneen; Putte! Putte on palannut! Putte on palannut! Sitten kaikki kuusi porsasta hyppi Puten ympärillä kiljuen.

Anne, Aino, Bella, Inessa, Rosette ja Heli! Ettekö näe, että veljenne on jäätymässä! Hänhän tärisee kuin porakone, äiti possu sanoi huolissaan. Tule Putte, vien sinut lämpimään olohuoneeseen, äiti possu sanoi ystävällisesti. Tai ehkä suihkuun, hän haisee aivan hirveälle, huomautti yksi Puten siskoista sinisessä mekossa. Heli! Ei noin saa sanoa, mutta ehkä olet oikeassa suihkun suhteen, äiti totesi.

Tule Putte, pestään sinut. Äiti johdatti Puten kylpyhuoneeseen. Huoneessa on oikea amme, ihan oikea Putte ajatteli. Hän oli kuullut niistä, mutta ei nähnyt koskaan sellaista. Äitipossu antoi Putelle pyyhkeen ja huusi Bellaa tuomaan Putelle jotain päälle pantavaa. Mutta, kun Bella toi vaatteen se olikin mekko. Voi, olisin voinut tajuta, äiti huokaisi. No anna, niin teen sille jotain. Äiti otti mekon ja meni olohuoneeseen, otti esille neulan ja alkoi hääriä mekon ympärillä. Sillä aikaa Putte peseytyi. Mutta se, mitä Putte laittoi päälleen, ei ollut mekko, vain ruskea paita ja ruskeat housut. Putte ei voinut uskoa silmiään. Vaate oli hienompi, kuin hän olisi voinut uskoa.

Hän meni olohuoneeseen ja siellä äiti esitteli hänelle hänen kuusi siskoaan. Sinimekkoinen Heli, joka sanoo mielipiteensä suoraan. Ruskeamekkoinen Bella, joka mielellään lainaa tavaroitaan. Anne, liilamekkoinen ja viisain siskoista. Aino, vihreämekkoinen ja villein siskoista. Rosetta, kukkasia hoitava punamekkoinen luonnon rakastaja. Ja Inessa, ujo pinkin rakastaja.

Entä onko minulla isä? Putte kysyi ja äidin silmissä vilahti suru. Isäsi menehtyi sinä yönä, kun talomme paloi ja sinut vietiin pois laivalla. Aij, mikä oli hänen nimensä? Putte kysyi surullisesti. Putte, äiti sanoi: niin? Isäsi nimi oli Putte. Sinä yönä kun sinut vietiin, tiesin mikä olisi nimesi.

Sitten he juhlivat, ei vain Puten ja hänen siskojensa synttäreitä, vaan myös Puten paluuta kotiin. Syötiin paljon kakkua ja juotiin paljon mehua. naurettiin ja itkettiin, kunnes mentiin nukkumaan.

Putte sai kaksi patjaa, joilla nukkui siskojensa huoneessa ja kun äiti tuli antamaan ilta halit, niin Putte sanoi: äiti taidan tietää, miten sain nimeksi Putte, vaikket sinä antanut minulle nimeä. Merimies, joka hoiti minua, sanoi kuulleensa jonkun huutavan Puttea sinä yönä, kun löysi minut laivalta. Sinä olit se, joka kutsui minua.

Putte hymyili ja nukahti maailman onnellisimpana possuna.

Loppu

Onnittelut vielä kaikille voittajille! Ensi viikolla pääsemme lukemaan Nuutti Hirvosen kirjoituksen.