Tänään esittelyssä Aadan kirjoitus

Putte-possu järjesti kirjoituskilpailun Raahen keskuskoulun oppilaille maaliskuussa 2022. Kilpailuun osallistui huikeat 110 kirjoitusta. Tänään esittelyssä jaetulle toiselle sijalle yltäneen Aada Liljeroosin kirjoitus, josta ei puutu yllättäviä juonen käänteitä!

Kuvassa Aada Liljeroos keskuskoulu 5A

Aada Liljeroos
Raahen Keskuskoulu 5A

PUTTE-POSSUN NIMIPÄIVÄT

Luku 1
Juhlien valmistelut

Hei! Olen Putte-possu ja minulla on nimipäivät. Nämä ovat minun ensimmäiset nimipäivät, jotka vietän. Olen varma, että niistä tulee maailman parhaat juhlat.

Tänään alkaa juhlien valmistelut. Meidän täytyy leipoa paljon hyviä leivoksia ja tehdä hyvää ruokaa kaikille vieraille yllin kyllin!

Minä leivon mehevät pullat ja teen kaikkien suosikkia, sitruunalimonadia Ilmoittaa äitipossu innostuneena.

Minä rakennan meille pöydät ja tarvittavat kalusteet, jotta kaikille riittää hyvin tilaa, sanoo veli possu kiinnostuneena.

Luku 2
Valmistelut alkoivat

Niin kaikki alkoivat valmistella juhlia. Putella oli kaksi tärkeää tehtävää: Hänen piti tehdä kutsukortit ja viedä ne postiin. Niin alkoi myös Putte ahkeroida omat tehtävänsä. Putte leikkasi ja liimasi iltaan asti. Vihdoin kortit olivat valmistuneet. Hänen piti vielä lisätä osoitteet, nimet ja paikka, minne vieraiden pitää tulla. Kun osoitteet on painettu mustetyynyllä kortin takapintaan Putte laittaa kasan kortteja ruskeaan napilliseen laukkuun. Kello on jo niin paljon, että posti on menossa kiinni. Putte nappaa laukun ja laittaa sen niskalle. Voi ei! Posti menee kiinni viiden minuutin päästä.

Putte lähtee juoksemaan kohti kaupungin postia. Putte juoksee niin kovaa, että kaatuu ja kirjeet lentävät ulos ruskeasta nahkalaukusta. Puten kova ahkerointi oli aivan turhaa, sillä kortit oli nyt mennyttä, koska lämmin kesätuuli vei ne mukanaan minne lie. Putte katselee ympärilleen, että näkyisikö kortteja, mutta ei. Niitä ei näy missään. Putte miettii ja miettii, mitä tehdä, mutta siltikään ei tiedä miten toimia nyt.
Nimipäivät ovat ylihuomenna ja kutsut ovat nyt tuulen mukana, missä lie.

Kuitenkin hän kävelee vain kotiin, sillä ratkaisun miettiminen ei ole nyt ajankohtaista. Putte kävelee hajamielisesti kohti kotia ja miettii samalla, mitä tekisi nyt.

Luku 3
Suunnitelma muuttuu

Putte-possu on ollut jo koko aamun kotona, hän ei ole sanonut kenellekään, että kortit eivät ole matkalla vieraille. Sitten äitipossu kysyy: Millaiset kortit sinä teit ja saitko vietyä ne postiin?
Tuota… no ne menivät vähän niin kuin, meni hukkaan… Miten niin ”hukkaan”?
Posti oli menossa kiinni viiden minuutin päästä, joten minulla oli kiire. Juoksin niin kovaa kuin pystyin, mutta sitten kaaduin ja kortit lensi tuulen mukana jonnekin.
Voi ei! Juhlia varmaan täytyy siirtää yhdellä päivällä, koska kortit eivät ehdi saapua huomiselle. Sitten velipossu puuttuu asiaan ja sanoo: Ei tarvitse! Voimme tehdä yhteistyötä, Putte tekee uudet kortit kaikille vieraille, minä ja äitipossu viedään ne kaikkien vieraiden postilaatikoihin. Meillä on koko päivä aikaa! Sopii ainakin minulle, sopiiko sinulle putte? Kyllä sopii! Aletaan hommiin!

Luku 4
Suunnitelman toteutus

Putte-possu taas liimaa ja leikkaa uusia kortteja. Hän liimaa hienoja kukkatarroja ja kirjoittaa erilaisia kutsutekstejä. Kaikki kortit ovat valmiita! Nyt Puten pitää vielä tehdä lista, minne kortit viedään.

Listakin on nyt kirjoitettu. Kaikki kortit ja lista on valmiina! 32 ihmiselle täytyy viedä kortit! Selvä. Lähdemme äitipossun kanssa viemään kortteja. Tulemme iltaan mennessä takaisin! Samalla velipossu nappaa kasan kortteja ja osoitelistan ja lähtee kävelemään kohti autoa.

Sillä aikaa, kun äiti- ja velipossu ovat viemässä kortteja, Putte järjestelee juhlapaikan. Hän levittelee koristeita ja laittaa velipossun rakentamille valkoisille pöydille hienoja pöytäliinoja. Äitipossun tekemät ruuat ovat jääkaapissa. Siellä on marenkeja, sitruunalimonadia, mansikka-suklaakakkua ja suolaisia ruokia. Kaikki näyttää ja kuulostaa hyvältä! Mikään ei voisi mennä pieleen enään.

Illalla äitipossu ja velipossu saapuvat kotiin. Kaikki kortit oli viety viety vieraille ja Putte oli järjestellyt kaikki oikeille paikoille ja laittanut kalusteet ulos. Kun äitipossu ja velipossu olivat tulleet alkuillasta kotiin, äitipossu alkaa kokkaamaan pienessä keittiössä iltapalaa Putelle ja velipossulle. Kaikki ovat syömässä kasviskeittoa, kun Putte-possu sanoo:
Juhlat ovat huomenna, meillä on loppupäivä aikaa järjestellä juhlia. Ensimmäiset 20 vierasta tulevat huomenna kello 14.30. loput tulevat kauempaa sitten kuin kerkeävät. Putte nostaa taas lusikan ja laittaa keittoa suuhun. Puten äiti ja velipossu ovat jo syöneet, he lähtevät ulos laittamaan maahan kyltin, jossa lukee ”nimipäiväjuhlat”.

Luku 5
Salaperäinen soittaja

Puten puhelin alkaa soimaan, se on tuntematon numero. Putte päättää kuitenkin vastata. Puhelimesta vastaa tuntematon naishenkilö.
Hei, olen Anna. Lähetit ilmeisesti minulle nimipäiväkortin. Soittelen sen takia, koska en tunne ketään Puttea. Onko kenties tarkoitettu jollekin toiselle?
Hei ja anteeksi paljon kutsusta. En tiedä kenelle se oli tarkoitettu, sillä kutsuttuja oli paljon. Mikä on osoitteesi?
Tervakatu 2.
Minun isäni asuu siellä.
Muutin tänne viikko sitten. Hän on varmaan muuttanut muualle. Samalla naishenkilö lopettaa puhelun.
Kukahan se oli?
Samalla äiti- ja velipossu tulevat sisään.

Luku 6
Soittaja selviää

Olit järjestellyt ulkona, näyttää hyvältä!
Kiitos! Minulle muuten soitti joku tuntematon Anna niminen henkilö isäni talosta. Hän sanoi, että on muuttanut sinne viikko sitten. Isä olisi kyllä sanonut, jos hän olisi muuttanut.
Anna niminen? En tunne ketään sen nimistä.
En kyllä minäkään, en yhtään ketään.
Velipossu puuttuu keskusteluun ja sanoo:
Eikö se ole meidän täti, se jota emme ole koskaan nähnyt?
Ai niin Anna! Hän ei tunnekaan teitä.
Samalla äitipossu kävelee puhelimen luo ja näpyttelee numeron. Puhelin alkaa surisemaan: hei taas. Oliko sinulla asiaa vielä?
Kyllä oli, olen Minna possu.
Mitä? O…oikeasti?

Luku 7
Juhlapäivä

Juhlat alkavat tänään. Putte-possu on kuitenkin hieman surullinen, sillä isä-possun osoitetta ei saatu koskaan selville. Pääasia on kuitenkin se, että ulkona on hyvä ilma juhlia ja on tulossa paljon vieraita. Myös Anna-possu on tulossa. Äiti- ja velipossu ovat vielä nukkumassa. Putte heräsi ennen seitsemää, sillä juhlat jännittävät kovasti.

Herätys! Tänään on nimipäivä!
Putte! Kello ei ole edes kahdeksaa! Meillä on aikaa nukkua, Ärähtää velipossu ärsyyntyneenä.
Niin, mutta meidän täytyy herätä aikaisin, jotta kerkeämme valmistella loput asiat.
Samalla äitipossun herätyskello soi.
Hyvää nimipäivää Putte!
Äitipossu ponkaisee sängystä halaamaan Puttea.
Kiitos! Mennään syömään aamupalaa!

Kaikki kävelevät keittiöön ja istuvat pöydän ääreen. Äitipossu menee hellan ääreen paistamaan pinaattilettuja.
Putte nousee pöydästä ja menee ulos odottamaan ensimmäisiä vieraita. Ensimmäiset vieraat tulevat. Anniina ja Jaakko pyöräilevät hiekkatietä pitkin juhlapaikalle.
Hei! Huutaa Putte samalla vilkuttaen iloisesti.
Hei vain!
Moi! vastaa Jaakko ja Anniina.
Voitte tulla tänne, täällä on äiti- ja velipossu.
Samalla alkaa tulemaan lisää vieraita. Kello on jo puoli neljä, kaikki vieraat ovat tulleet. Putte on saanut kortteja, punaisia ruusuja ja muita kivoja lahjoja vierailta. Kaikilla on mukavaa.

Sitten tapahtuu jotain. Punainen pieni auto ajaa pihalle. Kaikki kääntyvät katsomaan sitä.
Kuka tänne vielä tulee? Kysyy yksi vieraista.
En tiedä…
Sieltä astuu ulos tummaan takkiin pukeutunut mies.
Hei vain! Hän riisuu aurinkolasit ja kävelee Puten luo.
Isä?
Putte ottaa hänestä kiinni ja halaa niin kovaa, ettei ole aikomustakaan päästää irti tai hellittää otetta.
Mistä tiesit?
Samalla Anna kävelee Puten taakse ja hymyilee leveästi.
Kiitos Anna! Ja kiitos isä, että tulit.
Tässä. Isäpossu ojentaa paketin, joka on paketoitu sinisellä paperilla.
Kiitos!
Putte avaa paketin. Sisällä on ruskea nalle, jolla on punainen rusetti.
Tämä oli sinun lempilelu, kun olit yksi vuotias.
Kiitos!
Äiti possu katsoo kaukaa kyynel valuen poskella.
Nämä on parhaat juhlat.

Kaikilla oli niin mukavaa. Juhlat kestivät koko yön, niin pitkään, kun kaikki jaksoivat.

Semmoinen oli minun paras päivä, sanoo Putte istuessaan keinutuolissa omille lapsenlapsilleen.

LOPPU

Aurinkoista viikkoa kaikille!